Проф. Балтов: Пикът ще е през април

Има нужда от строги мерки за две седмици, каза шефът на "Пирогов"

Проф. Балтов: Пикът ще е през април | StandartNews.com

„Пикът новозаразени се очаква около 10 април и след това ще спада“. Това заяви пред Нова телевизия директорът на УМАЛ Пирогов проф. Асен Балтов. Той посочи, че в лечебното заведение има 390 настанени пациенти с COVID-19, 10 са  деца, а 40 са интубирани в реанимация.

По думите му лечебното заведение поема пациентите, които идват. Ако няма легла с кислород, ги пренасочват на друго място,  ако това се налага. 365 легла с кислород има в Пирогов.

Според проф. Балгов има нужда от строги мерки за две седмици в това число затваряне на детски градини, спиране на учениците от 1 до 5 клас, затваряне на ресторантите, фитнесите и моловете.

„Мисля, че всички трябва да са солидарни и да разберем, че в момента има нужда от две седмици със строги мерки, които все пак да ни помогнат да преодолеем този сериозен пик, който ни чака.“, коментира проф. Балтов. Той допълни, че самият вирус се е видоизменил. От 46 новопостъпили пациенти с COVID-19 през последното денонощие в "Пирогов" само двама нямат британския вариант. По думите му този щам трайно се настани в България, в София .

Проф Балтов коментира още, че все повече са разболелите се с COVID под 18 години. Той уточни, че в момента в Пирогов има 10 настанени деца, те са с пневмония, но не са в тежко състояние. В лечебното заведение ще открият още 20 легла за деца, като 10 ще са реанимационни.  

Британският вариант безспорно е по-заразен. "Трябва наистина да сме подготвени с повече детски легла и за родилките. Трябва да сме подготвени.", коментира още шефът на спешната болница. Той почерта, че здравните власти не губят контрол над ситуацията, макар хората да не са доволни. По думите му по-важно е да има места в болниците, а не в ресторантите.

Той допълни, че е осигурена втора игла за всеки имунизиран с първа доза.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай