Събота,

Проблем с болничните при самоизолиране за COVID-19

От: Рачо Рачев -
217
Проблем с болничните при самоизолиране за COVID-19
A
A
A

Множество сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „самокарантиниране“. Това съобщи пред БНР националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.

Основният проблем е как да се отчете карантината: „Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест. Човекът си прави изследване. То излиза след два дни и му се издава болничен, когато има установено заболяване с COVID-19. Такива са указанията на Министерството на здравеопазването. Двата дни обаче, в които той чака, всъщност са висящи. Тоест, личният лекар по тази заповед трябва да издаде болничен от деня на установяване на заболяването. А първите два дни? Какво се случва с тях?”, попита Атанасов.

Според синдикалиста болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен, дори и устно към PCR тест, в противен случай има риск да бъде уволнен за неявяване на работа.

„Тоест, ако работодателят реши да спазва напълно правилата, може дори да ме уволни за това, че не съм се явил два дни на работа, в които аз реално съм бил болен. Тук не е ясно и кои са всъщност контактните лица. По какви правила става това?” каза още Атанасов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com