Събота,

Проблем и с ваксината на Johnson & Johnson

От: СТАНДАРТ -
758
Проблем и с ваксината на Johnson & Johnson
A
A
A

Проблем и с ваксината на Johnson & Johnson. Центрове в американския щат Северна Каролина заявиха, че са преустановили използването на медикамента, защото дал реакции. Най-малко 26 души са регистрирани с нежелани странични реакции, сред които припадане, предаде Асошиейтед прес, цитирана от "Мениджър".

Четирима ваксинирани са били откарани в болница за допълнителни изследвания. Щатските и федералните здравни власти разследват случаите.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че реакции като припадане не са рядкост след ваксинация, но въпреки това проучват докладите за странични реакции в Северна Каролина и още три щата, пише БТА.

Очаква се всички откарани в болница в щата да се възстановят, казаха представители на местните здравни власти.

Говорителката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Кристен Нордлунд заяви, че федералната агенция е информирана за страничните ефекти, които са се проявили при някои хора, на които е била поставена ваксината на Johnson & Johnson, в щатите Айова, Джорджия, Колорадо и Северна Каролина. Страничните реакции включват замаяност и учестено дишане.

Нордлунд изтъкна, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят заедно с представители на щатските и местните власти, за да преценят ситуацията. След направени тестове на ваксини федералната здравна агенция е стигнала до заключението, че няма причина за безпокойство.

"Ваксините срещу КОВИД-19 са сигурни и ефективни. При много хора не се проявяват странични ефекти след ваксиниране срещу КОВИД-19, но при някои хора се наблюдават болка, подуване на мястото на поставяне на ваксината, треска или главоболие. Обикновено, тези реакции не траят дълго и означават, че тялото изгражда защита", изтъкна Нордлунд.

Разработката на Johnson & Johnson е първата еднодозова ваксина срещу COVID-19 и четвърта поред, одобрена официално и за прилагане в ЕС.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com