Петък,

Препарати с витамин D чезнат от аптеките

От: Рачо Рачев -
330
Препарати с витамин D чезнат от аптеките
A
A
A

Клиенти на аптеките сигнализираха, че липсват някой препарати с витамин D. Един от дефицитните препарати са капките витамин D с търговско наименование Вигантол, предаде БНР.

По данни на Аптечната камара този препарат е дерегистриран и няма да се продава у нас след изчерпване на наличните количества в аптечната мрежа. Препаратът обаче е само един от многото съдържащи витамин D на нашия пазар, успокояват фармацевтите.

"Пролетта казахме трите D-та. Сега слагаме едно четвърто Д - витамин D". Само седмица след тази препоръка на проф. Тодор Кантарджиев от кризисния щаб, някои препарати с витамин D изчезнаха от аптеките.

Защо? Отговаря магистър-фармацевтът Димитър Маринов - секретар на Българския фармацевтичен съюз: "Нашето наблюдение е, че търговски продукт на конкретна фирма понеже е споменат или са пуснати съобщения по социалната мрежа, изведнъж става особено желан, включително от хора, които нямат нужда от този продукт".

На този етап в аптечната мрежа няма дефицит на витамин D, а само на определени препарати с него, твърдят от Фармацевтичния съюз: "Дори нещо да няма конкретно, винаги може да бъде заменено с друг лекарствен продукт, който има подобни свойства, подобно действие. Фармацевтът е този специалист, който може да ги посъветва какво да взимат".

По-тревожна е тенденцията гражданите да искат да купуват антибиотици без рецепта, смята Димитър Маринов: "Все още няма нормативен документ, който да потвърждава, че есемес от лекар или съобщение по Вайбър или по някакво друго дигитално устройство е рецепта и не би трябвало да се отпускат лекарства по точи начин".

Все още в аптеките в страната няма противогрипни ваксини, защото не са получили всички заявени количества, обясняват от Съюза на фармацевтите: "Малко ваксини стигнаха до аптеките".

По този въпрос от Съюза са изпратили питане до компетентните институции и още чакат отговор.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com