Pfizer пуска ваксината си до дни

Компанията потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година

Pfizer пуска ваксината си до дни | StandartNews.com

"Пфайзер" (Pfizer) и "БиоНТек" (BioNTech) съобщиха, че приключило проучване на тяхната експериментална ваксина срещу COVID-19 показва, че тя е с 95% ефективност.

Ваксината от две дози няма сериозни опасения за безопасността и компаниите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от американските регулатори "до дни", се казва в изявлението.

Производителят на лекарства заяви, че ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и че няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят, информира в. "Мирър".

Единственото тежко нежелано събитие, според изданието, засегнало повече от 2% от ваксинираните, е умората, която е наблюдаване при реципиентите след втората доза.

Съобщението идва в момент, в който случаите на коронавирус се увеличават в САЩ и други части на света и увеличава надеждите за прекратяване на пандемията.

"Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Алберт Бурла.

Компанията потвърди, че се очаква да произведе до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за да защити 25 милиона души, а след това да произведе до 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай