Пазарите спират да работят само от 17 до 19 април

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, цитирайки заповед на здравния министър Ананиев

Пазарите спират да работят само от 17 до 19 април | StandartNews.com

Кооперативните пазари няма да работят само три дни - петък, събота и неделя. В четвъртък и в понеделник те ще бъдат отворени, каза пред журналисти пред тунел "Железница" на магистрала "Струма" премиерът Бойко Борисов, запитан какви допълнителни мерки, свързани с извънредното положение, ще бъдат предприети за Великденските празници.

Трябва да се спазва заповедта на министъра на здравеопазването за мерките, каза Борисов. Мерките са по препоръка на Щаба за извънредното положение, където са най-добрите експерти, добави той. Има заповед на министъра на здравеопазването - областните градове ще се напускат само от тези, които пътуват по работа, заяви Борисов.

"Всички мои колеги, които се правеха на бабаити и говореха, че коронавирусът е някакво грипче, сега слагат хиляди трупове в найлонови чували", каза Борисов. Убеден съм, че до няколко месеца ще се намерят лекарства и ваксини, всички работят за това, ние също, добави той.

Ще започвам и ще свършвам с едно - спасихме ви от мигрантската криза, сега искам да запазим българите живи и здрави. Всички бизнеси, които могат да работят - работят. Останалите ще ги компенсираме и ще им помагаме. Задачата ми е да ви запазя живи, каза Борисов.

Премиерът препоръча пазарният ден в Благоевград вместо в събота, както е традиционно, да е в четвъртък или в понеделник.

Борисов съобщи, че е говорил днес с търговците на едро на земеделски продукти и с търговските вериги чрез видеовръзка и предложи подобен модел за комуникация и с журналистите. Мисля, че ще стигнем до решения на всички проблеми - и 90 процента от българското мляко да се ползва, и да се отворят щандове за българско производство. Всеки обаче трябва да има фактури - който внасяше на черно плодове и зеленчуци не може да изисква от държавата. Трябва и да се спазват и европейските прави за общ пазар. Върви много добър диалог между производители и търговците в тази посока, каза премиерът.

Борисов отказа да отговоря на въпроси, които се отнасят за президента Румен Радев.

Борисов съобщи, че отива в Банско да провери как се справя дървопреработващата промишленост и как върви масово тестване на хората там за коронавирус. Започва масово тестване, стотици хора, има вече 20 хиляда ПСР теста, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай