Пак много случаи на ковид, продължаваме да мразим ваксините

Активните случаи към днешна дата са 15 426

Пак много случаи на ковид, продължаваме да мразим ваксините | StandartNews.com

За последните 24 часа у нас са регистрирани 1644 случая на коронавирус. От направените 6754 теста 24,34% са били положителни, което означава, че един от всеки четирима тествани е положителен.

Починали са 6 души за денонощието, а от началото на пандемията - 37 313, показват данните в Единния информационен портал.

Активните случаи към днешна дата са 15 426.

Новопостъпили в болница са 137 души, а 421 са излекуваните за изминалите 24 часа.

Хоспитализирани са общо 817, от които 45 в интензивни отделения.

75,18% от новопостъпилите в болници и 66,63% от починалите вчера са били неваксинирани.

От началото на пандемията у нас са регистрирани общо 1 190 644 коронавирусни инфекции, а от началото на имунизационната кампания са били поставени 4 450 193 дози ваксини. Вчера са поставени 4005 дози ваксини.

Епидемиологът проф. д-р Мира Кожухарова коментира вчера, че ваксината срещу Ковид-19 по някакви причини не бе добре приета от българското общество и едва по-малко от една трета от населението на страната е ваксинирано.

Няма промяна в отношението на хората към ваксината срещу Ковид-19, смята тя. В момента има известно нарастване на броя на приложените дози, но този повишен интерес е от хора, които вече са ваксинирани и си правят втора бустерна доза. Процентът на хората, които имат две дози, който се отчита ежедневно от Единния информационен портал, е около 30.

По думите й, в момента смъртните случаи вследствие на коронавируса никак не са много, което се обяснява с това, че всяка вълна протича по-леко, защото съществува базисен имунитет.

По думите на проф. Кожухарова, постковид заболяванията не са толкова често срещани, колкото се говори на тази тема. „Не трябва хората да бъдат допълнително притеснявани, защото задача номер едно на този, който се е разболял от Ковид-19, е да оздравее, каза тя. Възможно е да се отключат заболявания, които са съществували, но човекът не е ходил на прегледи, не се е интересувал от здравето си. От друга страна обаче, профилактичните прегледи са рязко намалели и по отношение на онкозаболяванията се очаква нарастване, и то – късно открити. Защото вече две години хората избягват да ходят на лекар за профилактични прегледи.“

Тя препоръча хората да подходят умерено спокойно към лятната си почивка в контекста на опасността от заразяване с Ковид-19. „Най-големият брой заразени са в двете морски столици, припомни д-р Кожухарова. Всяка епидемична вълна следва своите закони и ще се увеличава още известно време. Без някакви драконовски мерки, хората трябва да бъдат достатъчно разумни да се пазят, особено тези, при които има риск от по-тежко протичане на Ковид-19.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай