Разрешават практики в училище, за които не може онлайн

Паднафме на 9-то място по смъртност в ЕС, увеличава се броят на медиците, желаещи да се ваксинират, каза проф. Ангелов

Разрешават практики в училище, за които не може онлайн | StandartNews.com

Ще бъдат разрешени практики в училище, които не могат да се проведат дистанционно. Това ще стане с моя заповед, заяви  министърът на здравеопазването по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той каза още, че има увеличение на медиците, желаещи да се ваксинират. Това означава, че се е създало доверие, коментира той.

72 години е средната възраст на починалите. 150 човека на 100 000 население е средната заболеваемвост за 14 дни. Отчитаме изключително добра тенденция от въведените противоепидемиологични мерки. Заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 32%, а на интензивни - над 40. 14 853 граждани са излекувани, 4023 са потвърдените.

Заразените медици досега са 9045, каза Ангелов.

Доживяхме времето, след като през ноември оглавявахме класациите, сега сме на 27 мо място по заразени в ЕС, а по отношение на смъртността сме на 9-то място, каза Ангел Кунчев. Най-високата смъртонст е във Враца, а с най-ниска - Разград.

В Европа има две зони със светли цветове - Скандинавието и Балканите, благодарение на България и Гърция, каза Кунчев.

Неблагоприятните тенденции са във Великобритания и Чехия, те се дължат на новия щам, посочи ген. Венцзислав Мутафчийски. На Острова има с 30% увеличение въпреки строгите мерки. Същото е и положението в Чехия. В Нидерландия се оформят няколко огнища, които се приписват на новия щам. Въпреки добрите данни, които са очаквани, трябва да сме много внимателни, препоръча той. Да се носят маски, да се спазва дистанция, да се дезинфекцира, да се избягват масовите събирания, каза още Мутафчийски.

Политиците да спрат малко да мислят за изборите, препоръча проф. Ангелов. Ако не помислим за здравето на хората, ще трябва да търсим нов народ, добави той.

Според здравните експерти, трябва вниманието да се насочи към мобилните секции, които ще обслужват хората под карантина, каза още Ангелов.

Той припомни, че някои политици искали да изкарат, че държавата не била осигурила достатъчно ваксини. Това не е вярно - всеки българин, който желае да се ваксинира, има осигурени от държавата палитра от разрешени ваксини. Въпросът с ваксините да не се политизира, изтъкна Ангелов.

Дойде време, когато трябва да се решат проблемите на всеки български гражданин, а не да се крием зад фрази за решаване на проблемите на България, каза още здравният министър.

Ангелов каза, че още е рано да се коментира разрешение за пътуване с единен сертификат за целия ЕС, както иска Гърция.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай