Откритие: Колко се задържа имунитетът след COVID?

Това може да защити организма от системно заболяване при повторно заразяване

Откритие: Колко се задържа имунитетът след COVID? | StandartNews.com

Учени в Австралия са установили, че имунологичната памет на човек, преболедувал от COVID-19, се съхранява най-малко в продължение на осем месеца, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изводите от научна статия, публикувана в списание "Сайънс имюнолъджи".

"Резултатите от нашите изследвания показват, че след заразяване инфекцията SARS-CoV-2 генерира дълговременна памет на Ф-клетките в срок от осем месеца. Това може да защити организма от системно заболяване при повторно заразяване", се казва в публикацията.

В рамките на изследванията била подбрана група от 25 пациенти, инфектирани с коронавируса. От 4-ия ден след заразяването до 242-ия, от тях били взети 36 кръвни проби. Въпреки че количеството на антителата срещу вируса започнало да се понижава след 20-ия ден от инфектирането, при пациентите не преставали да бъдат налични В-клетки памет, които разпознавали един от двата компонента на SARS-CoV-2 - шиповидния белтък и нуклеокапсид.Тези клетки стабилно присъствали в кръвта на участниците в продължение на осем месеца след заразяването. Изследването било проведено от екип специалисти под ръководството на Менно ван Зелм от университета Монаш в Мелбърн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай