Останаха 30 легла за Covid-19 в "Св. Анна"

Проблемът е и в липсата на лекари, заяви д-р Стоян Борисов

Останаха 30 легла за Covid-19 в "Св. Анна" | StandartNews.com

"Персоналът, който работи в COVID отделения, идва от други отделения и клиники, което означава намаляване на този персонал, дори закриването на тези отделения и клиники, временно", това каза в предаването „Социална мрежа“ по NOVA NEWS д-р Стоян Борисов, гл. секретар на БЛС.

Той допълни, че проблемът не е в липсата на легла, а в липсата на лекари, сестри и санитари и поясни, че затова се спира временно дейността на определени клиники и спиране на плановите операции, тъй католекуващите трябва да си отдъхнат малко.

Специалистът е убеден, че трябва да се направят изводи. Защото кризата е показала, че системата не е подготвена за инфекциозни болести, като в големи болница в големи градове не е имало инфекциозни отделения.

"Държавата трябва да задели преимуществено средства за млади хора инфекционисти за следващите години", категоричен бе той.

Относнон ваксините той заяви, че недостъгит им е факт в целия свят, не само в България.

"Трябва да се спре разпространението на заразата и да се запази и без това малкият като наличност персонал. Мерките са едни и същи и просто трябва да се спазват. Другото е масова ваксинация", заключи д-р Стоян Борисов

"За една година не можахме да се организираме и дори и пандемията не успя да ни изкара от стария начин на работа. Поради това много хора останаха без необходимия преглед, необходимата грижа", заяви в предаването и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

За средствата за тази нова организация на работа той обяви, че когато се дават пари, трябва да се знае откъде идват и как се изразходват. Трябва и да сме наясно какво се постига с тези средства.

За ваксинирането д-р Хасърджиев каза, че трябва да се положи грижа първо за най-рисковите групи, а те са останали  неваксинирани, заради грешки в системата.

"Големият проблем е, че не се реорганизираме, за да можем да се справим с проблема", заключи д-р Станимир Хасърджиев. 

 "Част от хората настояват за определена ваксина, която ние нямаме, има хора, които се връщат, защото няма Pfizer, има само AstraZeneca. Има достатъчно количество от AstraZeneca. В болницата има напрежение. Има преобразуванин 7 клиники, 260 места за пациенти с COVID има в нашата болница, а вече са заети 230", това каза в "Социална мрежа" Антон Луков, говорител на УМБАЛ "Света Анна", София.

"Имаме желаещи за ваксиниране, но нямаме ваксини. При нас основно са пациенти с хронични заболявания, за тях е трудно да чакат по опашки. Голяма част от тези пациенти имат доверие на лекаря си и затова е добре те да се ваксинират при нас", това заяви в предаването д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Според нея е нужна масова имунизация, а затова  трябва да работят всички системи заедно.

"Ваксините трябва да бъдат доставени на общопрактикуващите лекари, за да може желаещите да се ваксинират", категорична бе тя.

А от доц. Марин Атанасов, зам.-директор в УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив, разбрахме, че в болницата все още има свободни легла за пациенти с COVID.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай