Оксфордската ваксина за COVID-19 шашна всички

Надяват се ваксината им да е готова за употреба в следващите няколко месеца

Оксфордската ваксина за COVID-19 шашна всички | StandartNews.com

Разработваната от университета Оксфорд и компанията „АстраЗенека“ факсина срещу коронавируса е ефективна при всички възрастови групи, сочат данните от тестовете. Тя предизвиква имунен отговор както при възрастните участниците в клиничните изпитания, така и при младите, предаде бТВ.

Ваксината е с име AZD1222 и при фаза 2 от клиничните проучвания е предизвикала имунен отговор при всички участници над 56-годишна възраст, както при някои на над 70. Антителата били абсолютно идентични, независимо от възрастта на участниците.

От компаниите коментираха също, че според данните при повечето участници са наблюдавани нежелани реакции, като болки, зачервяване и други.

От „АстраЗенека“ се надяват ваксината им да е готова за употреба в следващите няколко месеца. Според тях първите дози могат да бъдат поставени още преди края на 2020 г., стига клиничните проучвания да продължат да дават добри резултати.

Компанията е готова за масово производство на своя препарат, като могат да произведат 3 млрд. дози за година – това означава, че 1,5 млрд. души могат да се ваксинират, тъй като препаратът е в две дози.

Последните клинични проучвания целят да се наблюдава дали ваксинацията намалява смъртните случаи и се провеждат в общо шест държави.

Оксфордската ваксина вероятно ще бъде една от първите одобрени, заедно с тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които съобщиха, че техният препарат има 90% ефективност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай