Нови мерки при нарастване на случаите на Covid-19

Това съобщи здравния инспектор доц. Ангел Кунчев

Нови мерки при нарастване на случаите на Covid-19 | StandartNews.com

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

436 са потвърдените нови случаи за изминалото денонощие при направени 5 431 PCR теста. Това е най-високият брой за денонощие от началото на пандемията. 8 души са починали, 131 са излекуваните, в болница остават общо 971 пациенти, като 57 са в интензивни отделения.

Според главния държавен здравен инспектор високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

„Очевидно става въпрос за така очакваната есенна втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ", заяви той.

При по-голямо нарастване на инфектираните с Covid-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки, добави доцент Кунчев и уточни: „Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“.

Относно големия брой хоспитализирани пациенти главният държавен здравен инспектор каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за Covid-19 легла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай