Нова опасност! Наблюдават руски щам на Covid-19

Световната здравна организация е включила в списъка за наблюдение варианта на коронавируса AT.1

Нова опасност! Наблюдават руски щам на Covid-19 | StandartNews.com

Световната здравна организация е включила в списъка за наблюдение варианта на коронавируса AT.1, който беше открит за първи път в Русия през януари тази година, съобщава „Фокус”.

СЗО води мониторинг от януари 2020 г. Списъкът включва щамове на коронавируса, мутациите на които вероятно могат да променят свойствата му и да представляват заплаха в бъдеще, но няма достатъчно информация, за да бъдат определени като „представляващи интерес”.

В допълнение, СЗО поддържа и списък на обезпокоителни щамове, чиито мутации със сигурност са увеличили способността на коронавируса да се разпространява от човек на човек, направили са го по-устойчив на ваксини или са променили симптомите на ковид.

Към момента в последния списък са включени четири щама: „Алфа” – с британски произход, южноафриканския „Бета”, бразилския „Гама” и индийския „Делта”.

Последният е най-новият, като има и вариант, означен с „плюс”, който се счита за още по-опасен. Постепенно „Делта” щамът се превръща в доминиращ в световен мащаб и е основната причина за увеличението на случаите на ковид в много държави през последните седмици.

Учените не изключват възможността да се появи и „супер щам” на коронавируса, който ще изисква нови ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай