Нова лудост. Кога ваксините стават неефективни

Причина е появата на нови щамове на вируса, които не се повлияват от тях

Нова лудост. Кога ваксините стават неефективни | StandartNews.com

Ваксините срещу COVID-19, които са създадени и се използват сега, може да се окажат неработещи след една година. Причина е появата на нови щамове на вируса, които не се повлияват от тях, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Това е мнението на 77 експерти - епидемиолози и вирусолози от 28 страни, които са взели участие в анкета, организирана от обединението "Алианс за ваксини за хората".

Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца.

По мнението на една трета от запитаните, новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца.

Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

"Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват.

В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай