Сряда,

Ново лечение на COVID-19 се комбинира с витамин D

От: Рачо Рачев -
172
Ново лечение на COVID-19 се комбинира с витамин D
A
A
A

Коронавирусът е ново заболяване и всяка една терапия протича като протокол за нова зараза. Дори при Тръмп, лекарите смятат, че има опасност за живота му и използват неодобрена терапия, каквато е коктейлът от антитела, обяснипред Нова телевизия д-р Чавдар Ботев.

Гостите в студиото разказаха и за един нов вид лечение на COVID-19, който може да се окаже определящ за бъдещето.

„Сърфактантът е белтъчна, липидна смес, която се продуцира в пневмоцитите на белия дроб. Неговият синтез се установява в шестия месец след началото на бременността”, обясни д-р Василка Зарчева.

Тя добавя, че при недоносените деца той липсва или е в много малко количество, което не е достатъчно. Така децата се намират в много тежка дихателна недостатъчност и приложението на сърфактант при тях е животоспасяващо.

„Сърфактантът се използва в България преди около 20 години. Приложен е на над 15 хиляди деца, които са оживели именно благодарение на него”, казва Зарчева.

Д-р Зарчева обяснява, че COVID-19 засяга белия дроб много тежко и нарушава синтеза на сърфактанта. Това е и причината част от болните да развият несъвместима с живота дихателна недостатъчност.

„Независимо от апаратната вентилация тяхното състояние не се възстановява. Това води до увреждане на други органи и системи”, казва Зарчева.

Д-р Ботев добавя, че в еволюционно отношение този вирус се е адаптирал към сърфактанта.

„Доказва се, че витамин D води до увеличаване на сърфактанта”, казва Ботев.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com