Петък,

Невероятно. Вирусът на настинката пази от ковид

От: СТАНДАРТ -
1600
Невероятно. Вирусът на настинката пази от ковид
A
A
A

Невероятно, но факт. Оказа се, че вирусът на настинката пази от ковид-19. Риновирусът, който причинява простудните заболявания, може да защитава организма от зараза с Ковид-19, съобщи Би Би Си.

До този извод стигнаха учени от университета в Глазгоу, които публикуваха резултатите от изследванията си в британското медицинско списание "Джърнъл ъв инфекшъс дизийзис", предаде БТА.

Авторите на проучването са установили, че провокираната от риновируса имунна реакция не позволява на коронавируса да се възпроизвежда в клетките на организма.

В лабораторни условия с образци, имитиращи слоя клетки, покриващи дихателните пътища, те установили, че "риновирусът предизвиква интереферонов отговор, който блокира репликирането на SARS-CoV-2". Този ефект се наблюдава и в случаите, когато риновирусът попада върху образец 24 часа преди коронавируса, и когато риновирусът навлиза в клетките едно денонощие след заразяване със SARS-CoV-2.Учените отбелязват, че след преболедуване на настинката, човек отново става уязвим на новия коронавирус. Те обаче изтъкват, че според математически прогнози е вероятно при разпространение на риновируса да намалява броя на новите случаи на COVID-19.

Подобен ефект вече е наблюдаван, когато на фона на масовото разпространение в Европа на риновируси през 2009 г. се забави разпространението на т.нар. "свински грип", отбелязва съавторът на изследването Пабло Мурсия.

Според него ваксинирането, спазването на хигиенните правила и особеностите на взаимодействието на двата вируса могат съществено да забавят темповете на разпространение на COVID-19, но имунизирането води до най-силен ефект.

Риновирусите са силно заразни и са най-честата причина за проява на настинка, която обикновено трае около десет дни.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com