Вторник,

Не разхлабват мерките. Без промяна до 31.01.

От: СТАНДАРТ -
200
Не разхлабват мерките. Без промяна до 31.01.
A
A
A

До 31 януари 2021 г. мерки няма да се разхлабват. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Рестрикциите за заведенията и моловете остават, единственият компромис са големите ученици, които от 4 февруари се връщат на ротационен принцип в класните стаи.

ВИЖ ОЩЕ: Тревога за новия щам. Пълзи бързо. Вече е у нас

Новият британски щам се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия и други държави. Пренася се изключително бързо. В европейските държави въпреки месеците локдаун, броят на заразените и починалите продължава да расте, каза Борисов.

Той съобщи, че е безкрайно притеснен от данните, изнесени снощи на заседание на европейските държавни здравни инспектори, в което е участват и доц. Ангел Кунчев. Изнесените факти за бързото разпространение на вирусния вариант дават основание да се смята, че той е много по-заразен.

Ние сме си дали като дата 31 януари. Дотогава ще следим данните. Компромис правим единствено с образованието. С докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците 5-12 клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение, каза Борисов.

Той съобщи, че от 30 000 фирми в ресторантьорския бранш една 6 300 са кандидатствали за помощи. Това означава, че голяма част от компаниите са в сивия сектор и държавата няма как да им помогне.

Борисове имал спор за мерките с вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев, но засега няма да има промяна.

 

 


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com