Не разхлабват мерките. Без промяна до 31.01.

Причината е новият британски щам

Не разхлабват мерките. Без промяна до 31.01. | StandartNews.com

До 31 януари 2021 г. мерки няма да се разхлабват. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Рестрикциите за заведенията и моловете остават, единственият компромис са големите ученици, които от 4 февруари се връщат на ротационен принцип в класните стаи.

ВИЖ ОЩЕ: Тревога за новия щам. Пълзи бързо. Вече е у нас

Новият британски щам се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия и други държави. Пренася се изключително бързо. В европейските държави въпреки месеците локдаун, броят на заразените и починалите продължава да расте, каза Борисов.

Той съобщи, че е безкрайно притеснен от данните, изнесени снощи на заседание на европейските държавни здравни инспектори, в което е участват и доц. Ангел Кунчев. Изнесените факти за бързото разпространение на вирусния вариант дават основание да се смята, че той е много по-заразен.

Ние сме си дали като дата 31 януари. Дотогава ще следим данните. Компромис правим единствено с образованието. С докторите намираме общ език, че по определен ред и учениците 5-12 клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение, каза Борисов.

Той съобщи, че от 30 000 фирми в ресторантьорския бранш една 6 300 са кандидатствали за помощи. Това означава, че голяма част от компаниите са в сивия сектор и държавата няма как да им помогне.

Борисове имал спор за мерките с вицепремиерите Марияна Николова и Томислав Дончев, но засега няма да има промяна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай