Не мистерия, а гаф с броя на починалите от К-19

10 смъртни случая не били вписани още през април

Не мистерия, а гаф с броя на починалите от К-19 | StandartNews.com

Няма мистерия с броя на починалите от коронавирус у нас, а поредният огромен гаф на здравното министерство. След хаоса в разпоредбите свързани с носенето на маските, от който се възмути и премиера Бойко Борисов, сега стана ясно, че има сериозни пропуски в  статистиката за заразените и жертвите на смъртоносната зараза. Това си признаха на извънреден брифинг здравното министерство и "Информационно обслужване".

ВИЖ ОЩЕ: Колко са починали от К-19? Данните се разминават

Оказа се, че те са допуснали хаос в електронната система за отчитане на статистиките за случаите на коронавирус у нас още в първия ден след решението за прекратяване на брифингите на Националния оперативен щаб и замяната им с данни от Националната информационна система за COVID-19.

След първоначалния шок от разминаването в цифрите тази сутрин, се оказа, че са изпуснати 12 българи, издъхнали в болница от COVID-19 още през април. От тях петима или шестима са починали в столични лечебни заведения.

Болници в София пък допуснали и друг гаф - отчели починали пациенти като жертви на коронавирус, без те да са умрели от това.

За скандалните пропуски признаха зам.-министърката Жени Начева, шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, зам.-шефът на Националния оператирен щаб проф. Тодор Кантарджиев и представители на "Информационно обслужване". Гафовете били вследствие на човешкия фактор, а грешки ставали в момента на стрес.

В отговор на възмутените журналисти Начева не се съгласи, че става въпрос за хаос, а нарече хаоса - "разминаване" между съобщените цифри и числа при въвеждането им от хартиения на електронния носител.

Последно бяха и уточнени новозаразените за последното денонощие - 35 души, а починали през последните 24 часа няма, потвърди зам.-министърката на здравееопазването.

Тя обеща, че от утре точно в 8.00 часа МЗ ще качва новите данни за предходното денонощие до полунощ и с отделно прессъобщение, за да бъдело по-удобно на медиите, които тази сутрин тотално се объркаха в разминаването между цифри и числа.

Разминаването дошло, понеже над 70 болници и над 144 лаборатории вписвали данните си за случаите на коронавирус.

"По информация към 4 юни починалите са общо 149. Реалният им брой обаче е с 10 повече – 159. Разликата се дължи на факта, че определени болници не са докладвали за всички смъртни случаи. А въпросните пациенти всъщност са издъхнали в началото април", обясни на брифинг зам.-министър Жени Начева.

Всички от починалите са били с придружаващи заболявания.

"През април една част от болниците са влизали в системата. Това са най-натоварените болници и именно те са правили грешката да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта. След изясняване на лабораторния резултат обаче е ставало ясно и оттам е идвала разликата”, обясни и проф. Тодор Кантарджиев.

"Нямаме никакъв интерес да лъжем дали изследванията са 1 200 или 1 250 и дали умрелите ще са с 10 повече или по-малко. Ако цифрите бяха абсолютно същите, аз по-скоро бих се съмнявал, че нещо се е манипулирало. Сега просто се виждат пропуските”, продължи той.

„Едната грешка са неправилно качените данни. Втората идва от часовете, когато е трябвало да се равни към това в колко часа ще се оповестяват резултатите. Това, което се случи е нормално”, обясни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай