Найо Тицин под карантина въпреки ваксина и антитела

Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим, смята Брънзалов

Найо Тицин под карантина въпреки ваксина и антитела | StandartNews.com

Журналистът Найо Тицин се оказа под карантина, въпреки че има сертификат за две дози ваксина и документ за огромен брой антитела в организма му – над 400 единици. Когато се върнал от Италия, здравните власти въпреки това му обяснили, че по правилата у нас, трябва да стои 14 дни под карантина.

Това е излишно в този случай, коментира пред бТВ д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, на Националния ваксинационен щаб и зам.-председател на БЛС. Но обясни, че чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да попадне в горните му дихателни пътища, човекът да не се разболее, но да предаде по въздушно-капков път заразата на някой, който не е ваксиниран и няма антитела. Затова все пак и защитените от коранавируса се подтавят под карантина и трябва да спазват мерките – дистанция и маска.

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава", отбеляза д-р Брънзалов.

"Доставките с РНК ваксини този месец и следващия ще бъдат увеличени, ще получим допълнително ваксини, освен заявените около 1 млн. 200 хил., постепенно България ще ги получи на квотен принцип", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай