Най-сетне! Екипът на СЗО влезе в Ухан

Преди да започнат работа, специалистите ще бъдат поставени под карантина

Най-сетне! Екипът на СЗО влезе в Ухан | StandartNews.com

Екипът на Световната здравна организация, който трябва да разследва произхода на Covid-19 в Ухан, пристигна успешно в китайския град, съобщи телевизионният канал Си Джи Ти Ен, цитиран от агенциите.

"Експертната група на СЗО пристигна в град Ухан в Централен Китай за установяване на причините за появата на коронавируса. Преди да започнат работа, специалистите ще бъдат поставени под карантина", отбелязва медията.

Това бе вторият опит на учените да влязат в Китай. Преди седмица екипът получи отказ да влезе в страната, а официално бе съобщено, че се касае за проблем с визите.

В екипа са 10 учени от Дания, Обединеното кралство, Нидерландия, Австралия, Русия, Виетнам, Германия, САЩ, Катар и Япония, реномирани в съответните си сфери на компетентност. Визитата на експертите е ултраделикатна тема за китайския режим, загрижен за това да бъде освободен от всякаква отговорност за епидемията, отнела живота на над 1,8 милиона души в целия свят.

Дългоочакваната мисия бе съгласувана с Пекин през декември след месеци на преговори със здравната организация. За първи път коронавирусът бе засечен именно в Ухан в края на 2019 г., а първоначалното огнище бе свързвано с пазар, на който са продавани екзотични животни. 11-милионният град бе поставен под карантина на 23 януари 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай