Мутафчийски с добра прогноза за строгите мерки

Това е абсолютно необходимо, за да удържи здравната система на натиска

Мутафчийски с добра прогноза за строгите мерки | StandartNews.com

Ограниченията, които въвеждаме от петък, ще ни помогнат да намалим броя на заразените до края на втората седмица, а до края на третата седмица ще спадне и смъртността, прогнозира ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга в Министерския съвет, в който участваха министри и членове на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

По думите му пример за такава прогноза е отминалият локдаун в Израел, където заразените са спаднали за три седмици от 6000 на 400 души, цитира думите на професора Дарикнюз.

"Тук не става въпрос за затваряне на хората - това са спекулации още през пролетта, че някой е бил затворен. Целта е да се намали заболяемостта, което ще настъпи към края на втората седмица, и на смъртността към края на третата седмица. Това е абсолютно необходимо, за да удържи здравната система на натиска. Имаме достатъчно легла, но намаляват броя на медицинските екипи, те се заразяват. В момента имаме над 2000 души заразен медицински персонал", категоричен беше шефът на ВМА.

"Както и да укрепваме, няма как да заменим живата сила, човешкият живот е абсолютна ценност. Предполагам, че за всеки здравомислещ човек е така. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази", заяви още шефът на оперативния щаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай