Мутафчийски ни върна към пандемията, докъде стигна борбата с ковид

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии

Мутафчийски ни върна към пандемията, докъде стигна борбата с ковид | StandartNews.com

Битката с Ковид не е спечелена, въпреки че много ми се иска. Тя въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип. Това обясни в сутрешния блок на БНТ директорът на ВМА ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той поясни, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и към бъдещето - България е на предпоследно място, подчерта Мутафчийски.

"Много ме възмущаваше по време на пандемията когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и когато отиде вирусът в норката ние не знам как може да се промени", допълни ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок, който е залепен към Инфекциозната клиника.

"Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично", каза още ген. Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай