Освен коронавирус, ще ни тресне ли и ку-треска?

Има някои прилики между Covid и ку-треската

Освен коронавирус, ще ни тресне ли и ку-треска? | StandartNews.com

Ветеринари алармират, че не се предприемат мерки за овладяване на ку-треската у нас и са категорични, че заболяването се подценява. То се предава от животни на хора и има грипоподобни симптоми.

„Боледуват и животни, и хора. Има някои прилики между Covid и ку-треската, но те са основно свързани с клиничното протичане на заболяването – респираторно протичане, със засягане на белите дробове“, съобщи пред БНР ветеринарният лекар д-р Мирослав Първанов, председател на Българската асоциация на лекарите на репродуктивни животни.

„Това заболяване е доста подценявано. Ку-треската протича огнищно – в даден град, в определено село“, допълни той. Около 60 на сто от хората прекарват болестта без симптоми. Като бактериално заболяване то се лекува с антибиотици. Рискът е при скритото протичане, което може да доведе до трайни увреждания.

Името на ку-треската идва от Куинсланд, Австралия, където е било установено за първи път през 30-те години. У нас има данни от 1945 година и периодично, през няколко години се появяват отделни огнища, уточни д-р Първанов в предаването „Преди всички".

При животните ку-треската причинява репродуктивни проблеми. При хората картината е респираторна, като те се заразяват чрез вдишване на замърсен с причинителя на заболяването прах. Нерядко може да се срещне и пренасяне чрез хранителни продукти, които не са надлежно обработени – например сурово мляко, неузряло сирене и кашкавал. Около 25 дни причинителят на ку-треската живее в сиренето, което зрее, посочи ветеринарят.

Ветеринарните лекари настояват да се променят основни документи, касаещи това заболяване. Във ветеринарните програми трябва да бъде заложено изследване с PCR, защото е важно да се установят животните, които носят вируса, а не тези, които са се срещали с него и имат антитела. Изследването трябва да бъде по-масирано, допълни Мирослав Първанов. Той смята, че подходът в борбата с ку-треската е погрешен – сега се ограничава продукцията на болните животни.

„Това, което е заложено сега – собственикът на животните да си плаща изследването, води до провал на програмата и реално не показва това, което се случва“.

Основна мярка трябва да бъде масова ваксинация на преживните животни, подчерта ветеринарният лекар. Периодично и масово трябва да се изследват животните и хората, занимаващи се с животновъдство.

В момента е в ход изследване на ветеринарите у нас. Официалните данни се очакват до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай