МОН каза със закъснение за бързите тестове. Вижте

Първо събра от родителите декларации за бързи тестове, после им обясни защо го прави

МОН каза със закъснение за бързите тестове. Вижте | StandartNews.com

Министерството на образованието представи отговори на най-честите въпроси и притеснения на родителите относно масовото тестване на децата. Направи го обаче ден, след като събра декларации от семействата искат или не децата им да бъдат подложени на масов скрининг. Родителски организации съобщиха, че по техни данни не повече от 20 на сто от родителите са съгласни на учениците да бъдат направени бързи антигенни тестове, както иска здравното министерство.

Ситуацията бе обсъдена по време среща повод проучването с министрите на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В нея участваха представители на Асоциация „Родители“, Национална мрежа за децата и Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Ето и отговорите, които МОН даде на най-често задаваните въпроси от родителите:

Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. По този начин ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

За коя възраст се отнася тестването?

Тестването ще може да бъде проведено на желаещите ученици от 1. до 12. клас. То няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст – в детските градини.

Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни лица) - съответният класен ръководител и директор на училище.

В резултат на получената информация от проучването и осигуряването на необходимия брой тестове, ще бъде определено за отделните училища времето и медицинските специалисти, които ще извършат тестването. На учениците ще бъде направен антигенен тест от медицинско лице, като процедурата цели откриване на вируса, което може да предизвика локален дискомфорт.

В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

Предвижда ли се тестване за антитела?

На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай