Много нови заразени с ковид у нас, СЗО ни предупреждава

През последното денонощие са починали шестима заразени

Много нови заразени с ковид у нас, СЗО ни предупреждава | StandartNews.com

Новорегистрираните случаи на заразени с коронавирус са 1862 и шестима души са починали през последното денонощие в България, показват данните от Единния информационен портал.

Новите случаи са установени от 7820 теста, което означава, че 23,81% от тестовете са били положителни.

През последното денонощие са починали шестима заразени. Общият брой на починалите в България след заразяване с коронавируса е 37 307.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус у нас вече е 1 189 000. Активните случаи са 14 209.

Хоспитализирани са 790 души, 42 от които - в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнични заведения през последното денонощие са 145. Над 73% от тях не са ваксинирани.

През последното денонощие са били поставени 3660 дози ваксини срещу Ковид-19. Общият им брой от началото на кампанията у нас е 4 446 176.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че европейските страни трябва да ускорят ваксинирането и да възстановят носенето на маски, за да се справят с нарастването на случаите на Ковид-19, причинявано от подвариант на Омикрон, и да избегнат затягане на мерките по-късно тази година, предаде Ройтерс.

В интервю за агенцията регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге призова страните да предприемат действия сега, за да избегнат през есента и зимата претоварване на здравните им системи, тъй като ВА.5, подвариантът на Омикрон, се разпространява бързо.

Миналата седмица в Европа бяха отчетени близо 3 милиона нови случая на Ковид-19, което представлява почти половината от всички нови случаи в глобален мащаб. Броят на хоспитализациите се удвои за същия период, близо 3000 души умират от болестта всяка седмица, посочи Клуге.

"Има покачване на броя на случаите… на фона на общество, което функционира както преди", каза той, подчертавайки необходимостта от "стабилизиращи пандемията фактори" като втора бустерна доза ваксина преди очакваните през есента, насочени срещу специфичните варианти на вируса лекарства, както и насърчаването на носенето на маски и по-добра вентилация на помещенията.

Тези стабилизиращи фактори трябва да бъдат приложени, за да се избегнат по-строги мерки, каза Клуге, допълвайки: "Не мисля, че обществото е готово за изолация по заповед".

"Хората понякога се питат върнал ли се е вирусът", каза Клуге. "Той всъщност никога не си е отивал. Още е тук. Разпространява се. Мутира. И, за съжаление, все още отнема много животи."

След две години и половина на пандемия и свързаното с нея блокиране и прекъсване на работа, сега държавите трябва да се справят и с нарастващата инфлация, и с повишената продоволствена несигурност, причинени отчасти от нахлуването на Русия в Украйна, но правителствата въпреки това трябва да инвестират допълнително в здравеопазването, каза Клуге. "И ако правителствата не го направят, тогава обществото няма да бъде по-добре подготвено за бъдещето", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай