Мълчете, докато пътувате в градския транспорт

Би било идеално, ако метрото инициира „постоянна тишина

Мълчете, докато пътувате в градския транспорт | StandartNews.com

Изследователи от Испания препоръчват хората да не разговарят, докато пътуват с метрото и надземния обществен транспорт, за да се спре разпространението на коронавируса. Идеята си обясняват с факта, че според проучванията, тази мярка би намалила значително риска от заразяване.

Месеци наред епидемиолози от цял свят призовават за по-строги мерки срещу разпространението на вируса по въздушен път. Освен спазването на дистанция, поддържането на добра хигиена и носенето на предпазни маски, се препоръчва и проветряване като една от ключовите мерки срещу разпространението на заразата. Според Мария Круз Мунгион, към вече изброените трябва да е добави още една мярка – мълчание в обществения транспорт.

„Би било идеално, ако метрото инициира „постоянна тишина”. Мълчанието и подходяща маска намаляват риска. Ако разговаряме по телефона или разговаряме по-високо, защото в метрото е шумно, се отделят 50 пъти повече аерозоли”, твърди тя.

Тази мярка е много важна, тъй като в метрото няма вентилация, а ако някой вирусоносител ползва метрото е важно въздухът да бъде по-малко замърсен. Според учените тази мярка трябва да се отнася и за останалите видове обществен транспорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай