Сряда,

Математикът на НОЩ: На всеки 50 у нас 1 е с Ковид

От: СТАНДАРТ -
420
Математикът на НОЩ: На всеки 50 у нас 1 е с Ковид
A
A
A
  • Регистрирането на над 2000 случая дневно сериозно застрашава здравната система в страната, категоричен бе проф. Николай Витанов

На всеки 50 души у нас 1 е заразен с коронавирус. Това заяви пред Нова телевизия математикът от БАН проф. Николай Витанов, който прави за Националния оперативен щаб анализи за разпространението на заразата. Той изтъкна, че около 280 000 са безсимптомни, а 320 000 са се срещали вече с вируса.

ВИЖ ОЩЕ: ВМА откри нов симптом. Предсказва тежък К-19

68 500 регистрирани случая в края на ноември е оптимистичната прогноза. Той не поиска да даде песимистична. Регистрирането на над 2000 случая дневно сериозно застрашава здравната система в страната, категоричен бе професорът.

Проф. Витанов изтъкна, че трябва да се вземат мерки, за да се намалят контактите между хората на отворени и на затворени пространства. В началото на пандемията смъртността според него е била около 10%, а сега е паднала на 2%. Причината е, че се намират нови медикаменти, а лекарите вече са по-запознати с вируса и знаят как да лекуват пациентите.

"Не беше грешка присъственото започване на учебната година, виждате, че учениците не се заразяват. И преди бях изтъкнал, че няма да има проблем с учениците, а по-скоро учителите трябва да се пазят", каза проф. Витанов.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com