Събота,

Мангъров излъгал, че лекува заразени без маска

От: Рачо Рачев, кадър бТВ/Архив -
154
Мангъров излъгал, че лекува заразени без маска
A
A
A

Началникът на Детското отделение на Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров не е влизал в COVID-сектора на лечебното заведение и не е известно да е участвал в лечението на заразени пациенти, хоспитализирани в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“. Това се казва в отговор от Инфекциозната болница на въпроси на Скенер.нюз, зададени на 16 октомври.

Според директора проф. Татяна Червенякова, доц. Мангъров не е включен в екипите на първа линия, не е получавал и допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

Само преди два дни в предаването "120 минути" по бТВ инфекционистът обяви, че всеки ден влиза в COVID-зоната без маска. "Понякога слагам“, уточни доц. Мангъров.

Всички тези безсмислени мерки като носене на маски на открито показват безсилието на политиците и учените. Мисля, че тези правила за безсмислени, затова не ги спазвам. За да се спазва едно правило, то трябва да има смисъл, но правилата по принцип трябва да се спазват и затова нося маска в джоба си и затова мирише на джоб. Това нещо рано ли късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече ще продължи тази агония, каза още доц. Мангъров.

По думите му той е преглеждал пациенти (над 50 в частния си кабинет), докато е трябвало да бъде под карантина, след контакта си преди две седмици с журналиста от БНТ Георги Любенов, който даде положителен тест за коронавирус.

„Ползвам лични предпазни средства, основното от тях е да си мия ръцете“, добави доц. Мангъров и беше категоричен, че не е възможно да е заразил никого, преглеждайки без маска и после качвайки се в градския транспорт, също без маска.

На въпрос дали не се притеснява от глоба пък отговори, че неговият хонорар за преглед в кабинета му е 100 лв., а при домашно посещение – 200 лв., и ще трябва да ги увеличи с още 300 лева за евентуални глоби, защото бил един от малкото, които все още не отказвали да преглеждат пациенти по домовете им.

„Това е една вирусна инфекция, която е самоограничаващо се заболяване. Трябва човек да си остане вкъщи, да пие чай, да яде супички. Най-много да вземе една таблетка аспирин от 100 грама. 99% от хората в отделенията са там от страх - защото им казват, че както си стоиш, можеш да тупнеш“, подчерта инфекционистът.

След редицата спорни медийни изяви, отказ за спазване на правила, включително и да се тества след близък контакт с доказано заразен, на доц. Мангъров са му поискани писмени обяснения и е проведен разговор с него, се казва още в отговора на началничката му проф. Червенякова.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com