Вторник,

Лекарство ли е кръвната плазмата срещу COVID-19?

От: Рачо Рачев -
161
Лекарство ли е кръвната плазмата срещу COVID-19?
A
A
A

Изключително успешно се оказва лечението на болни с коронавирус чрез кръвна плазма. "Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти“, съобщи пред бТВ хематологът д-р Чавдар Ботев.

По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи.

„Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи – нискотитърна, среднотитърна и високотитърна“, обясни д-р Чавдар Ботев.

Той поясни още, че правилото е, ако се прелива от първия до третия ден в тежко състояние, кръвната плазма е най-ефективна.

След четвъртия ден ефективността й намалява двойно. Има случаи, при които първият ден е решаващ.

„Плазмената терапия е част от комплексното лечение. Тя не е самостоятелна терапия. Оказа се, че един много прост метод спасява 64% от болните – заемането на определена поза, при която се  правят определени дихателни упражнения“, разказа д-р Ботев, уточнявайки, че става въпрос за по-леките случаи.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички