Лекар очаква нов пик от ковид през март

Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус, каза д-р Симидчиев

Лекар очаква нов пик от ковид през март | StandartNews.com

Трета по-мощна и унищожителна К-19 вълна иде към България! Спасението е само едно "За мен скоростта на поставяне на ваксините е по-важна от индивидуалната ефикасност на ваксината, трябва да спрем пандемичния процес". Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев по БНТ.

"Ние имахме три вълни, сега и третата стихна. При всички положения е вероятно да има ново увеличаване на случаите. При всички положения около края на този месец, вероятен пик около март месец. Ако се случат неблагоприятни условия, можем да имаме голям пик, а може да имаме и малък пик.

Над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус. Новият щам е по-инфекциозен, но не е по-смъртоносен. Ние вече имаме повече инструменти да контролираме този процес, ако се справяме като общност", каза още пулмологът.  "Голямото предизвикателство са ефектите върху сърдечно-съдовата система и увреждането в белия дроб, важно е да проследяваме тези пациенти 2-3 месеца след боледуване", добави той.

Успях да си извадя сертификат с електронния си подпис, явно новата система работи. Там на 2 езика виждаме кога е поставена ваксината. Това е възможността да се провери даден човек ваксиниран ли е или не, каза още д-р Александър Симидчиев. 

"След първата доза имунната система започва да се преустройва, възможно е при голям вирусен товар, при който са изложени медиците, да се получи заразяване. След втората седмица от поставянето на ваксината, боледуването ще е по-леко. Между първа и втора доза многократно се понижава рискът от тежко боледуване", каза още той. 

"Трябва да имаме пълноценна, масова и широка информация по темата с ваксините. Трябва максимално бързо да се случва този процес. За момента фактите са, че между 6-8 месеца имаме имунен отговор, не знаем колко ще продължи", добави пулмологът. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай