Неделя,

Лечението с кръвна плазма: Има ли ефект?

От: Рачо Рачев -
547
Лечението с кръвна плазма: Има ли ефект?
A
A
A

„Вирусът COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва автоимунен или коагулационен етап и накрая са късните последици. По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида вирус неутрализиращи тела”, обясни в интервю за Нова телевизия хематологът д-р Чавдар Ботев.

„Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен се появиха революционни открития, а именно, че това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплимента, т.е. силен имунен отговор”, каза още той.

Той обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. „В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата”, посочи Ботев. И допълни: „Ако се прави плазмафереза, ефиктивността на метода е 90%”.

Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-тия и 8-мия ден.

„16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%. Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия и мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъде 30 лв.”, заяви хематологът.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com