Петък,

Лаборант видя какво ще стане с ковид и как ще боледуваме

От: Рачо Рачев -
1122
Лаборант видя какво ще стане с ковид и как ще боледуваме
A
A
A

"COVID-19 ще остане и ще премине в по-щадящ вариант, и заболяването ще преминава по-леко", прогнозира в интервю за НоваНюз ръководителят на Националната референтна лаборатория при Центъра по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов.

"Делта плюс вариантът в България е този, който е предимно във Великобритания. Няма опасност той да бъде доминиращ. При нас само 13 души са регистрирани до момента. Няма драстични разлики в протичането на заболяването", заяви още специалистът.

Той добави, че ефективността на ваксините към Делта плюс е същата като към Делта, но никоя ваксина няма 100% ефективност, дори при трета бустерна доза.

Доц. Иванов информира, че бустерна доза на Janssen е одобрена да се постави само два месеца след втората доза.

Според него повечето случаи при по-млади хора е разбираем, защото голяма част от възрастното население вече е преболедувало и вирусът се насочва в друга посока. За него рискът от връщането на децата в училищата не е много голям.

Доц. Иванов смята, че трябва да има пълен локдаун в страната.

Броят на починалите с COVID-19 не пада под 160 души на ден, а във вторник достигна ужасяващите 310 души. Въпреки това министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров определи като работещи наложените мерки със зелените сертификати.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com