Кунчев: Не е риск да вечеряш в ресторант, а след това

Проблемът идва след 22.30 - 23.00 ч. с музиката, с падането на някои задръжки, с много по-интензивната комуникация, каза доцентът

Кунчев: Не е риск да вечеряш в ресторант, а след това | StandartNews.com

Анализът на ситуацията към момента показва, че сме в процес на повишаване на заболеваемостта и вероятно навлизането в трета вълна на заболяването. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той успокои, че сравнено с предишната втора вълна, темпът на нарастване на случаите е доста по-нисък.„Няма го експоненциално нарастване, което ни дава възможност да сме малко по-демократични в мерките. Понатрупаха се и данни затова до каква степен работата на хотелите, СПА центровете и заведенията в тях. При спазване на правилата се оказа, че почти няма допълнителен риск. Колегите от тази индустрия вложиха доста енергия, сили и средства средата да е безопасна. Това работи и е ефективно“, подчерта доц. Кунчев.

Той отбеляза още, че здравните решения се взимат на база на настоящата ситуация.„Знам колко би било неприятно за всички собственици на заведения, ако поработят 2-3 седмици или месец и след това бъдат затворени, но пък ако ситуацията стане нетърпима и заболеваемостта нарасне много и болниците се напълнят, ясно е, че ще се прибегне до такива мерки“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му, данните до момента показват, че ръстът на заболеваемостта не се дължи толкова на по-меките или твърди мерки, а на наличието на новия вариант на COVID-19.

"Посещението на ресторант за вечеря не крие особени рискове и ние се убедихме на база на практиката от това, което виждаме в СПА центровете. Не съм убеден, че това ще бъде спазено, не съм убеден, че отивайки за ресторант, за да се нахраниш и тръгвайки си, с това ще се приключи. Проблемът идва след 22.30 - 23.00 ч. с музиката, с падането на някои задръжки, с много по-интензивната комуникация", допълни доц. Кунчев.

Проблемът не е в зелените коридори, а е в забавените доставки, обясни още главният държавен здравен инспектор.„Ако получавахме това, което предварително фирмите бяха дали като обещания, както и сега го има за март месец да получим повече от половин милион, и със зелени коридори, и дори с по-голямо количество зелени коридори, ще си върви нормално ваксинацията във всички фази.

Проблемът е в това, че количествата са недостатъчни“, обясни той.

Кунчев посочи, че България се е спряла на варианта да вземе почти едно и също количество от ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna.„Става въпрос за между 3 и 4 милиона дози. Информацията, която имаха всички страни, не само ние, когато се взимаше решението какво да се поръча, беше, че вероятно AstraZeneca ще получи първа разрешение за употреба и ще има най-голяма възможност да предостави тези количества. Това не се сбъдна. Освен това, начинът на приложение на тази ваксина е значително по-улеснен. За другите се наложи да правим спешно нови хладилни вериги, нова логистика на целия процес. При тях е много затруднено използването от страна на личните лекари, защото количествата, които могат да получат, са малки“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му след данните за имунизация от Шотландия вече е ясно, че ваксината на Astra Zeneca е абсолютно приложима при хора над 65-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай