Кунчев каза защо сме последни в Европа по ваксинация

За локдаун можем да мислим едва при заболеваемост над 500 на 100 000 души в повечето области, каза той

Кунчев каза защо сме последни в Европа по ваксинация | StandartNews.com

След като сме последни в Европа по ваксинация срещу COVID-19, очевидно не сме направили възможно най-доброто, за да подобрим този процент. Работим на фона на недоверие към държавата и държавните институции, което се отразява на всичко, но по време на пандемия особено ярко проличава точно в отношението на мнението на експертите и препоръките им. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на bTV.

„Държавата разполага с определен капацитет от хора и той е впрегнат вече втора година, извън всякакви норми на натоварване. Да разчитаме на контрол над всеки човек и всяко място не е реалистично, предпочитаме хората сами да осъзнаят какво трябва да правят и да пазят здравето си“, добави той.

По думите му би могло да се направи още по-добра и по-целенасочена кампания за имунизиране срещу COVID-19.

„Статистиката от миналата седмица показва, че от 131 починали 124 са неимунизирани, ваксинираните с непълна доза са пет, а напълно имунизираните са само трима, като и при тримата има доста утежнено общо състояние. Това показва, че ваксините работят много добре и са много ефективни“, смята Кунчев.

Той обясни, че най-уязвими са хората с проблеми с имунитета, възрастните граждани и тези с хронични заболявания.

„За локдаун можем да мислим едва при заболеваемост над 500 на 100 000 души в повечето области, но това все още е далечен сценарий“, добави Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай