Тази група болести пречат на коронавируса

Определени пациенти са в по-добра позиция в условия на COVID-19

Тази група болести пречат на коронавируса | StandartNews.com

Различни видове проявления на алергията, оказва се, пречат на частичното и дори на пълното развитие на попадналия в организма вирус COVID-19, стана ясно от интервю за БНР на доц. Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология на УМБАЛ „Александровска“ и ръководител катедра в Клиничен център по алергология, Медицински факултет, Медицински университет в София.

Клиниката по алергология на Александровска болница е включена в международен експертен център за лечение и проследяване на пациенти с уртикария - една от известните диагнози, произхождащи и от алергия.

Кожни и алергични реакции при заразени с COVID-19

"Да. Това не е много изненадващо. Около 20% от пациентите с COVID-19 имат и кожно засягане. Основно тази болест засяга горните дихателни пътища, за съжаление при част от пациентите засяга и долните дихателни пътища. И невролози, и кардиолози съобщават, че има засягане и на други органи."

Астма – алергичен произход

"Пулмолози и алерголози обикновено лекуват астмата. Тя е болест на дихателната система, това е една от най-често срещаните алергични болести – най-честата астма е алергична. От една страна, алергичните пациенти са в по-добра позиция в условия на COVID-19, защото се оказа, че алергичните пациенти имат по-малко рецептори, за които може да се захване вирусът, и те реално боледуват по-леко и по-рядко. Това, което изненада и китайските учени в началото на пандемията, е, че при тежко болните от COVID-19 рядко има алергични хора и хора с алергична астма. От друга страна обаче, пациентите с неалергична астма, наистина са в по-голям риск от по-тежко протичане на болестта. Така че ние много внимаваме и много обгрижваме пациентите, особено с тежка астма. В момента има изключително голям скок в развитието на медицината за лечение на тежка астма – а именно биологичната терапия. Слава богу, тя е достъпна и в България – Здравната каса плаща това скъпо лечение."

Над 200 000 души у нас страдат от уртикария

"Не всеки обрив е уртикария. 0,5% е честотата, разбира се, в някои европейски страни достига до 1%. Това е хроничната уртикария. Тя е болест, която продължава много дълго време. Проблемът най-често е вътрешен – или е автоимунен, или е автоалергичен. Нашата клиника е специализирана в грижата за уртикарията – работим на световно ниво."

Предвижданията са до десетина година 50% от световното население ще страда от алергични болести

"Да, алергичните болести са много чести и това, за съжаление, е тенденцията в съвременния свят. Аз непрекъснато съм говорила за това как трябва да излезем от стерилния начин на живот, който водим. Но, каква ирония, а сега отидохме в другата крайност – няма как..."

Мерките

"Да, знаете, че дезинфектантите дразнят астматиците. Аз имам една друга група със свръхреактивност на горните дихателни пътища, които се чувстват изключително зле – кашлица, задух, ринитни проблеми... Непрекъснатото миене и дезинфектиране на ръцете води до много контактни дерматити."

Доц. Стаевска препоръча да се използват емолиенти след дезинфекция. Няма как да не си мием често ръцете, но след това може да се сложи емолиентен крем. Крем, който да възстанови липидната мантия на кожата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай