Корейска секта сее зараза

Членове на южнокорейската секта Шинчеонгжи са пътували до китайския град Ухан през януари

Корейска секта сее зараза | StandartNews.com

Членове на южнокорейската секта Шинчеонгжи са пътували до китайския град Ухан през януари, съобщи Куон Чжун Ук, заместник-ръководител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (KCDC) към Министерството на здравеопазването в Сеул.

По-рано беше съобщено, че карантинните служби разследват дали сектата Шинчеонгжи в Тегу е имала обмен на хора с нейните чуждестранни клонове, особено в китайската провинция Хубей, откъдето произхожда вирусът. Според медийни публикации миналата година Шинчеонгжи е основала своя "енория" в Ухан. Вече 2113 случая на коронавирусна инфекция в Южна Корея са свързани със сектата Шинчеонгжи. Увеличаването на броя на заразените започна, след като 61-годишна южнокорейска жена в Тегу, която беше болна, посети енорията на култа към църквата Исус от Шинчеонгжи, неволно разпространявайки вируса сред хиляди енориаши. Общо в Тегу 2569 инфекции. Сега властите проверяват всички последователи на секта за симптомите на вируса.

Друг фокус на коронавируса беше болницата в окръг Тенам в град Чондо близо до Тегу, където са регистрирани 119 случая на инфекция и съоръжението е напълно под карантина. Прави впечатление, че именно там от 31 януари до 2 февруари се провежда погребението на по-големия брат на лидера на сектата Шинчеонгжи Ли Ман Хи, на което дойдоха голям брой негови последователи.

Градската прокуратура в Суон вече започна разследване срещу Лий Ман Хи по обвинение в нарушаване на закона за предотвратяване на епидемии от инфекциозни заболявания, незаконно присвояване на средства и злоупотреба с доверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай