Колко критична е обстановката в Благоевград

Днес ще заседава Областният кризисен щаб, за да реши дали да затегне мерките в областта

Колко критична е обстановката в Благоевград | StandartNews.com

От седмици вече Благоевград и областта са сред най-засегнатите от коронавируса, а заради големия брой заразени здравният министър Костадин Ангелов препоръча да се избягват пътуванията там.

И днес данните са тревожни. 91 са положителните проби за коронавирус в областта. На второ място в страната.

160 са пациентите, които се лекуват в ковид-отделенията. За щастие по-голямата част от тях не са тежки случаи и няма много настанени в интензивните отделения.

Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград заяви за БНТ, че от миналата седмица почти двойно са се повишили случаите на потвърдените с коронавирус. За щастие не всички са хоспитализирани.

"Мисля, че не е чак толкова стряскаща засега цифрата. Според мен ще се повиши още заболеваемостта като се има предвид влошаване на времето. Всеки човек може да пътува, ако спазва противоепидемичните мерки. Ако цифрата на потвърдените и заболелите се качи драстично, може би трябва да има някакви по-строги мерки", заяви Мончева.

Днес ще заседава Областният кризисен щаб, който трябва да реши дали да се затягат мерките в областта.

Началникът на Регионалното управление по образованието в Благоевград Ивайло Златанов заяви, че 495 деца и ученици са под карантина, което е 1,07% от всички деца в областта. 16 от тях са с положителен тест за коронавирус, а другите са имали контакт със заразени.

12 са паралелките, които са в обучение в електронна среда, което е 0.55% от общия брой паралелки и групи. 46 души педагогически и непедагогически персонал са под карантина.

На база на тези цифри обстановката в областта не е критична, каза Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай