Кои ни изпревариха с извънредното положение

Няколко европейски държави вече се справят с коронавируса с извънредни мерки

Кои ни изпревариха с извънредното положение | StandartNews.com

Заради коронавируса извънредно положение беше обявено още вчера в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, както и в редица американски щати, сред които Ню Йорк, Вирджиния и Орегон. Заразените в световен мащаб са над 127 хиляди, смъртните случаи - 4700.

По време на 30-дневното извънредно положение в Чехия, където има 109 заболели, но няма смъртни случаи, хора от 15 рискови страни няма да бъдат допускани в страната. В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци, с изключение на идващите от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под двуседмична карантина, училищата също преустановявт дейността си. В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април, там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

За първи смъртен случай съобщиха Полша и Гърция, а жертвите в Италия надхвърлиха 1000, при заразени над 15 хиляди души. За справяне с икономическите последици правителството отпусна 25 милиарда евро. Нарасна броя на положителните проби във Великобритания до 590. На Острова починалите са десет, а във Франция - 61. Нови 75 смъртни случая за ден има в Иран.

В Турция, където има един заразен, всички училища ще бъдат затворени за седмица, университетите - за три, а спортните събития ще се състоят без публика до края на април.

Австрия няма да допуска на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека, училищата ще са затворени от следващата седмица до април, така ще постъпят и в Чехия, където занятията ще прекратят и университетите.

В Испания четири града в област Каталуня бяха поставени под карантина.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва хората над 70 години да си останат вкъщи.

Продължават да намаляват регистрираните случаи в Китай.

Паника обхвана основните фондови борси - те загубиха над 9 процента, заради опасения, свързани с разпространението на новия коронавирус. Това е най-големият крах в цените на акциите от октомври 1987 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай