Вторник,

Кога тестът най-трудно улавя ковид

От: Рачо Рачев -
1466
Кога тестът най-трудно улавя ковид
A
A
A

Улавянето на коронавирусната инфекция е най-трудно на четвъртия или петия ден от заболяването, съобщава РИА Новости.

Вероятността за откриване на коронавирус при тестване намалява в този период от заболяването. Затова понякога пациентът има всички симптоми на COVID-19, но тестът показва отрицателен резултат, твърди професор Наталия Пшеничная, зам.-директор по клинична и аналитична работа в Централният научноизследователски институт по епидемиология към Федералната служба за надзор в сферата на здравето.

"След четвъртия или петия ден от заболяването, вероятността от откриване на вирус в назофаринкса намалява, а респираторните симптоми може да са в разгара си по това време. Ако тестването се извършва през тези дни, можете да получите отрицателен резултат", каза тя.

По-рано Пшеничная каза за РИА Новости, че коронавирусът няма специфични симптоми, присъщи само на него, така че е невъзможно да се постави точна диагноза без лабораторни изследвания. Тя обясни, че ако има респираторни симптоми като кашлица, хрема, треска, тогава пациентът може да подозира, че има коронавирус, особено ако е бил в контакт със заразени преди няколко дни. За да се постави диагноза обаче е необходимо лабораторно изследване, тъй като може да се касае и за грип, и за ТОРС, уточни експертът.

Докторът на медицинските науки Татяна Руженцова по-рано каза пред РИА Новости, че пациентите с коронавирус, които са били ваксинирани преди това, могат да отделят вируса, но количеството на патогена и времето за изолиране са много по-малки отколкото при неваксинираните, затова рискът да се заразим от ваксинирани е в пъти по-малък.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com