Сряда,

Кога джипитата издават направление за COVID-тест

От: Рачо Рачев -
340
Кога джипитата издават направление за COVID-тест
A
A
A

Общопрактикуващите лекари вече ще имат право да издават направление за PCR тестове като това ще става онлайн. "Нещата са от наша страна подготвени, даже сме приготвили нещо като демо версия. Предстоят разговори с представители на Министерство на здравеопазването, както и с представители на Информационно обслужване", съобщи пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Към този момент цялата борба с епидемията от COVID-19 се води с бюджета на НЗОК, обясни той. В момента даже има и средства в резерва ва бюджета. Допълнителни средства могат да се осигурят от фонове за борба с коронавируса, както и от дарения.

"Тестването, лечението на пациенти на всички нива изисква финансов ресурс", каза лекарят.

Предложението е направление да се издава само при клинични прояви на симптоми на болестта, не на контактни или други пациенти, които просто желаят да си направят тест. Той припомни, че всяко направление се издава по преценка на лекаря, а не по искане на пациента.

Има искане да се заплаща на личните лекари по 70 лева на пациент, ако е под карантина и по 5 лева за всяка консултация - по телефона или на живо. Д-р Брънзалов смята това предложение за достатъчно аргументирано, защото тази стойност е съизмерима с цената на три трамвайни билета.

"Наши колеги са заболели, техните заместници са заболели и ние нямаме алтернатива", обясни докторът.

Намаляването на карантината от 14 на 10 дена той определи като правилно решение.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com