Къде въведоха вечерен час и червени зони

16 от страните в Европейския съюз са поставени в така наречената „червена зона”

Къде въведоха вечерен час и червени зони | StandartNews.com

16 от страните в Европейския съюз са поставени в така наречената „червена зона” заради високия брой на болни с коронавирус.  Сред високорисковите държави са Франция, Испания, Полша и Великобритания. Пътуващите от тези държави ще бъдат подлагани на допълнителни рестрикции спрямо идващите от страни, класирани в „зелени зони” като Норвегия, Финландия и Гърция.

Европейският център за контрол и превенция на болестите оцвени Италия в оранжево, което също налага редица изисквания за влизане и излизане от нейната територия. В класацията не фигурират Германия, Австрия, Швеция и Дания, които не са пожелали да дадат данни за своите държави.

От днес Австрия въвежда мерки за пристигащите от 16 области на България. Сънародниците ни ще могат да влизат в страната само с PCR тест.

Драконовски мерки въведе Франция. Тя възобнови извънредното положение, след като регистрира поредния мрачен рекорд и за първи път прехвърли прага от 30 000 новозарезени за едно денонощие. Заради коронавируса Франция въведе вечерен час. 20 милиона французи няма да имат право да напускат домовете си след 21:00 часа. Мярката ще важи за период от минимум 6 седмици.

12 000 полицаи ще следят за спазване на й. Това разгневи много французи и политически фигури. Тържествата и сватбите също са забранени.

„Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, ако поемем колективна отговорност за намаляване на контактите помежду ни, смятаме, че ще можем да започнем и постепенно отваряне”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Придвижването навън след 21.00 часа ще бъде възможно само с декларация, удостоверяваща уважителна причина - работа или нужда от медицински услуги. Глобата за нарушители е 135 евро.

 

Франция започна и масово ваксиниране на населението срещу грип. Целта на кампанията е да достигне до 75 %  от най-рисковите групи и същевременно да намали натиска върху здравната система заради големия брой на случаи с коронавирус.

Европа регистрира 100 000 новозаразени само за ден и изпревари най-силно засегнатия регион в света - Съединените щати. „Времето ни изтича. Всеки трябва да направи необходимото, за да избегнем опустошителните здравни, социални и икономически последици от въвеждането на обща карантина”, каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

И Лондон затегна яко мерките. Премина в зона с висок риск на разпространение на вируса. Обединеното кралство забрани продажбата на алкохол в парламента и наложи вето върху частните събирания в столицата и още 7 региона. Кметът на Лондон предупреди за тежка зима.

Германската провинция Бавария ще приема пациенти за интензивно лечение от съседна Чехия. Случаите на коронавирус в страната растат с бързи темпове, като само за октомври са се удвоили.

Чешкият лекарски съюз призова медиците заминали в чужбина, да се върнат у дома за да помагат, а баварският министър-председател - Маркус Зьодер, подчерта значимостта на битката с коронавируса и в други аспекти.

България остава една от най-либералните в Европа по отношение на противоепидемичните мерки, въпреки растящия брой на заболели. В същото време съседна Сърбия въведе задължително носене на маски на всички открити и закрити места извън дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай