Кантарджиев със страхотна новина.Кога К-19 изчезва

Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, каза той

Кантарджиев със страхотна новина.Кога К-19 изчезва | StandartNews.com

Страхотна новина за края на пандемията от коронавирус съобщи директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Значителен спад на новозаразените до есента прогнозира той в интервю за бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Кантарджиев:Преди ваксина-доматен сок срещу тромби

„Мисля, че есента ще имаме вече малко случаи и ще са само в отделни места, колективи и семейства. Дай, Боже, хората да си носят маските, да не се събират на закрито и ваксинацията да върви“, коментира още той.

Кантарджиев отчете, че страната ни показва напредък в последните дни, като заболеваемостта на 14-дневна база е спаднала под 400 на 100 хил. души население.

Обнадеждаващите данни обаче не означават, че третата вълна е преминала: „Много хора са в болницата и много хора са болни. Това, което притеснява здравните власти, са хората, които умират. Обикновено, когато се излиза от пик на заболяемост, още 2-3 седмици смъртността расте и броят на хората в болници остава постоянен. Това е така, защото новият британски вариант е характерен с това, че засяга по-млади хора и второ – заболяването, когато е в болница, продължава по-дълго време“, посочи проф. Кантарджиев.

От 30 април до 9 май отново ще отворят т. нар. „зелени коридори“, този път с иРНК ваксини. Ваксината на производителя „Янсен“ засега остава на склад до понеделник, докато не се вземе решение относно прилагането ѝ, след като се появиха съмнения, че причинява тромбози. Според проф. Кантарджиев обаче опасност от използването на препарата няма.

„Тези тежки странични ефекти не са толкова добре проучени, защото са няколкостотин на 30-те млн. във Великобритания. Те са 3-4 на 150 хил. ваксинирани в рамките на седмица. Не са толкова често срещани. Не трябва да набеждаваме само една ваксина. Горе-долу ваксините имат такива противопоказания, включително и иРНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже – това е от ваксината или това е станало случайно“, посочи проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай