Кантарджиев:Преди ваксина-доматен сок срещу тромби

Младите и бременните да се пазят от британския щам

Кантарджиев:Преди ваксина-доматен сок срещу тромби | StandartNews.com

Какво да ядем и прием, когато се ваксинираме срещу коронавирус, за да подсилим организма си? Отговор на този въпрос даде проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Съветвам хората, които се имунизират независимо с коя от ваксините, да приемат преди това малко повече домати и доматен сок. Това е най-доброто природно средство срещу кръвосъсирване, каза професорът пред бТВ. И уточни: "Ликопенът пречи на съсирването на кръвта и на образуването на тромби.".

„Обществото е много чувствително към страничните явления. Най-малкото съмнение за случаи кара да се намали темпът или да се спре ваксинирането. Засега сигурна връзка между ваксините и страничните реакции няма“, категоричен бе Кантарджиев.

Спад на заразените с коронавирус до седмица прогнозира шефът на Националния център за заразни и паразитни болести. Разхлабването на мерките е съобразено с медицинските показатели и се налага, защото когато те продължат повече от две седмици, се натрупва умора в обществото и органите, които осъществяват контрола, каза той.

Професорът заяви, че в момента се намираме в плато.

„Вчера електронната ми поща беше пълна с писма на възмутени граждани, че мерките се разхлабват. Нищо толкова не се пуска – маските си остават и изискването да не се събираме. Това е съобразяване с медицинските показатели, натовареността на болниците и системата“, обясни проф. Кантарджиев.

Експертът призна, че ситуацията в лечебните заведения е сложна, но оптимистичната новина е, че хоспитализираните са под 10 хил. и един болен не заразява много други. Според него, когато започнат 10 души да заразяват 20 и нагоре, тогава ситуацията ще се влоши.

„Постоянно се разкриват още легла и се осигуряват нови възможности да работят болниците. Засега имаме ресурс от лекари. Вече сме в плато, системата се справя, въпреки че натовареността е по-голяма от ноември месец. До седмица трябва да започне спадане на броя на случаите“, добави той.

Проф. Кантарджиев смята, че до края на лятото трябва да се постигне колективен имунитет, така че да се ограничи разпространението на заразата.

Относно новия британски вариант на коронавируса проф. Кантарджиев заяви, че от него трябва да се пазят повече младите хора и бременните жени. Той уточни, че при тази разновидност рядко се губи обоняние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай