Понеделник,

Какво трябва да знаят за ваксината хората над 60г.

От: СТАНДАРТ -
526
Какво трябва да знаят за ваксината хората над 60г.
A
A
A

Трябва ли хората над 60 години да се наксинират срещу коронавируса? Категорично да, заявяват руските учени и дават обосновката си това.

Хората над 60 години са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавируса. Възрастните са по-склонни да се разболеят сериозно, смъртността сред тях е по-висока.

При 65-74-годишните рискът от постъпване в болница е 35 пъти по-висок. Възрастните хора умират от коронавирус по-често от младите, предаде РИА Новости.

От началото на пандемията учените се опитват да разберат защо коронавирусът е смъртоносен за възрастните хора. Едно от обясненията са съпътстващите заболявания. Според вицепремиера на Русия Татяна Голикова Ковид-19 сериозно засяга хроничните заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система и дихателните органи.

Попаднали в болница с коронавирусна инфекция в тежко състояние, възрастните пациенти се нуждаят от специално внимание и грижи от персонала, те се нуждаят от много лекарства. Мащабната им хоспитализация сериозно претоварва здравната система. Това се случи в Италия.

Особено уязвима категория са възрастните хора с увреждания, които се нуждаят от специални грижи, жителите на старчески домове. Маските и ръкавиците не осигуряват пълна гаранция, че инфекцията няма да попадне в тялото отвън. Освен това напоследък има все повече доказателства, че ваксинираният може да бъде асимптоматичен приносител на заразата. Така че дори ако всички здравни работници и социални работници са ваксинирани, техните пациенти и отделения са изложени на риск.

Възрастните хора също са по-склонни да бъдат реинфектирани с коронавирус. Според датски учени, които анализират въпросниците на около четири милиона души, имунитет, придобит след Ковид-19 дава защита в 80% от случаите. Но в групата 65 плюс - само 47 процента.

Всички тези фактори показват, че хората над 60 години са включени в категорията, която изисква специална защита. „Сега, за да се върнете безопасно към нормалния живот, да не се страхувате да се заразите и да не се разболеете, трябва да се ваксинирате“, пише Валери Вечорко, един от водещите руски лекари.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com