Неделя,

Какво трябва да знаят за ваксината хората над 60г.

От: СТАНДАРТ -
406
Какво трябва да знаят за ваксината хората над 60г.
A
A
A

Трябва ли хората над 60 години да се наксинират срещу коронавируса? Категорично да, заявяват руските учени и дават обосновката си това.

Хората над 60 години са изложени на най-голям риск от заразяване с коронавируса. Възрастните са по-склонни да се разболеят сериозно, смъртността сред тях е по-висока.

При 65-74-годишните рискът от постъпване в болница е 35 пъти по-висок. Възрастните хора умират от коронавирус по-често от младите, предаде РИА Новости.

От началото на пандемията учените се опитват да разберат защо коронавирусът е смъртоносен за възрастните хора. Едно от обясненията са съпътстващите заболявания. Според вицепремиера на Русия Татяна Голикова Ковид-19 сериозно засяга хроничните заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система и дихателните органи.

Попаднали в болница с коронавирусна инфекция в тежко състояние, възрастните пациенти се нуждаят от специално внимание и грижи от персонала, те се нуждаят от много лекарства. Мащабната им хоспитализация сериозно претоварва здравната система. Това се случи в Италия.

Особено уязвима категория са възрастните хора с увреждания, които се нуждаят от специални грижи, жителите на старчески домове. Маските и ръкавиците не осигуряват пълна гаранция, че инфекцията няма да попадне в тялото отвън. Освен това напоследък има все повече доказателства, че ваксинираният може да бъде асимптоматичен приносител на заразата. Така че дори ако всички здравни работници и социални работници са ваксинирани, техните пациенти и отделения са изложени на риск.

Възрастните хора също са по-склонни да бъдат реинфектирани с коронавирус. Според датски учени, които анализират въпросниците на около четири милиона души, имунитет, придобит след Ковид-19 дава защита в 80% от случаите. Но в групата 65 плюс - само 47 процента.

Всички тези фактори показват, че хората над 60 години са включени в категорията, която изисква специална защита. „Сега, за да се върнете безопасно към нормалния живот, да не се страхувате да се заразите и да не се разболеете, трябва да се ваксинирате“, пише Валери Вечорко, един от водещите руски лекари.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички