Какви са възможните мерки срещу COVID-19

Ексминистър зове хората да търсят медицинска помощ при забелязването на първия симптом

Какви са възможните мерки срещу COVID-19 | StandartNews.com

Доктор Мирослав Ненков - бивш служебен здравен министър - представи пред Нова телевизия няколко сценария за развитие на мерките срещу коронавируса.

„Властите имат следните варианти – да кажат, както в Швеция – носете маски, мийте си ръцете, няма ограничения. Вторият е „късият повод”, от който нашите власти се страхуват”, посочи Ненков.

Анестезиологът разкри подробности как протичат грижите за пациентите с тежки случаи на инфекцията.

„При нас достигат хора, които преди всичко са развили белодробните симптоми на болестта. Това са тежко и сериозно болни пациенти, за които е необходимо да бъдат обдишвани с техника. За тях, извън специфичните медикаменти, се прилага обща реанимационна грижа”, разясни той.

Мирослав Ненков призова хората да потърсят медицинска помощ при забелязването на първия симптом.

„Свикнали сме, когато кихаме, кашляме и имаме температура, да казваме, че това е настинка. Сега обаче ситуацията е малко по-различна. Първо трябва да се отиде при личния лекар”, добави той.

За бившия здравен министър ситуацията около COVID-19 е нова. „В администрацията завоите се взимат много бавно и плавно. Надявам се да не се стигнe дотам, че лекарите да избират кого да лекуват”, посочи Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай