Какви са симптомите на "Делта" варианта

Загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата

Какви са симптомите на "Делта" варианта | StandartNews.com

В готовност за новата вълна на коронавируса водещите симптоми при „Делта“ варианта на коронавируса са хремата и кашлицата. Д-р Георги Миндов вече има няколко пациенти, за които е имал съмнение, че са заразени с „Делта варианта“ на коронавируса.

„Това, което аз наблюдавам в моята практика, са семейните огнища вкъщи, тоест няколко човека в близък контакт в колективи или в дома се заразяват“, казва д-р Миндов пред bTV.

Според последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести около 70% от секвенираните проби със специален уред, са на „Алфа“ варианта, а близо 30 на „Делта“. По думите на доц. д-р Любомира Николаева-Гломб процентът тепърва ще расте.

„Мисля, че до около месец може би ще стане доминиращ“, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отдел ''Вирусология'' в НЦЗПБ. Водещите симптоми при „Делта“ варианта са хремата и кашлицата.

Клиницистите споделят, че сега загубата на обоняние е доста по-рядко срещан симптом, отколкото хремата. В страните, където имат повече от 50-60-70% ваксинирано население заболяемостта се измества към по-младите, защото те не бяха до скоро в приоритетните групи за ваксиниране“, казва още Гломб.По думите му само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай