Вторник,

Какви са рисковете при връщане на децата в училище

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
Какви са рисковете при връщане на децата в училище
A
A
A

Като "риск, който може да бъде управляван", определи връщането на децата в училище пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Връщането на децата в училище е вид риск и той може да бъде управляван, както могат да бъдат управлявани и други рискове", каза Симидчиев в интервю за БНР. По думите му в условията на пандемия от Covid-19 не е един и същ рискът при едно дете на млади родители, докато децата в по-горен курс на обучение могат да имат по-възрастни родители с хронични заболявания, както и при деца с баби и дядовци вкъщи.

"Рисковете не са еднакви за всички деца и не можем да имаме едно решение за всички. Трябва да индивидуализираме решението и да дадем отговорността за това решение в ръцете на най-близко стоящите до вземането на това решение- класни ръководители, учители и директори на училища. То трябва да бъде на базата на ясно дефинирани предварително правила от Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването", посочи Симидчиев.

"Коронавирусът се намества по такъв начин в нашия организъм, че е много трудно той да бъде блокиран, без да бъдат блокирани нашите клетки, т.е. страничните ефекти от подобно лечение биха били неприемливо високи. По тази причина, основните надежди, които се залагат, са на биологично активните средства, каквито са воксините, за да може организмът да си изработи антитела и клетъчен имунитет, който да ни предпазва", обясни пулмологът.

Той подчерта, че повторното заразяване става с мутирал щам от вируса и преминава по-леко.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички