Какви са последиците за изкаралите Covid-19

поред учените тези последствия са подценени от медицинските власти

Какви са последиците за изкаралите Covid-19 | StandartNews.com

След като са изкарали COVID-19 средно една трета от пациентите се оказват с трайни последствия за здравето, засягащи различни органи, включително психически проблеми, установи изследване, цитирано от БТА.

Според учените тези последствия са подценени от медицинските власти по света и трябва да се вземат мерки в спешен порядък за преодоляването им.

"Имайки предвид факта, че милиони хора по света бяха заразени от Sars-CoV-2, дългосрочното бреме върху физическото и психичното здраве на хората стои пред нас. Ние разкриваме само върха на айсберга", изтъкна Картик Сегал от Медицинския факултет на Харвардския университет, главен автор на изследването.

COVID-19 атакува главно белите дробове на болните, като респираторните затруднения могат да се задържат за дълъг период от време. Но е установено, че вирусът поразява и други органи, предизвиквайки сърдечносъдови проблеми и хронични възпаления.

Статията на Картик Сегал, публикувана в сп. "Нейчър медисин", анализира 9 изследвания, проведени в Европа, САЩ и Китай, проследили пациенти за дълъг период от време.

Така например италианско проучване, проведено върху 143 пациенти, констатира при 90 процента от тях поне един симптом, който не е изчезнал два месеца след изписването им от болница. А над половината от тях били с няколко. Най-честите оплаквания били силна умора (53,1 процента), задух (43,4%), болки в ставите (27,3%) или в гръдната област (21,7%).

Според три изследвания, проведени във Франция, Великобритания и Китай, от 25 до 30 процента от прекаралите COVID-19 страдат от нарушения на съня няколко седмици, след като са излезли от острата фаза на заболяването.

Последствията върху психичното здраве също предизвикват тревога. От 402 италиански пациенти, един месец след изписването им от болница 56 процента се оказали с поне един психиатричен проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай