Как да се пазят околните на заразен с коронавирус

Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен имунен фактор

Как да се пазят околните на заразен с коронавирус | StandartNews.com

Ако коронавирусът е установен при един член на семейството, това не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за радио „Спутник” алергологът и имунолог Владимир Болибок.

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

„В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирус, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има обаче такива, чиято имунна система не функционира много добре - те показват различни прояви на заболяването. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол”, каза Болибок.

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава вероятност от 100% всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само те да се придържат към прости предпазни правила.

„Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да стои в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се дезинфекцират. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай