Извънредна обстановка? Кунчев каза кога идват новите мерки

Трябва да имаме готовност за всяка ситуация, заяви главният държавен здравен инспектор

Извънредна обстановка? Кунчев каза кога идват новите мерки | StandartNews.com

Вероятно ще бъдат приети противоепидемични мерки на национално ниво. Това каза пред журналисти доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Очаква се на заседанието на Министерския съвет да бъде приет нов национален план, в който да са разписани възможните COVID мерки.

Кунчев се ангажира, ако планът бъде приет, до края на седмицата да оформи предложение и да го изпрати на здравния министър, за да бъде оформено като заповед.

Ако така върви темпът на нарастване на заболеваемостта от COVID-19, още другата седмица може да се разшири кръгът на местата, на които трябва да се носят маски. Вероятно това ще са болници, социални заведения и други места, на които се събират много хора, каза още Кунчев, предаде "Дарик".

Вероятно маските в градския транспорт и обществените места на първия етап ще бъдат препоръчителни, а в последствие и задължителни.

Очевидно е че броят на заразените с коронавирус расте, това е в цяла Европа, не само в България. Ако вирусът продължи да протича като по-леко заболяване, последиците няма да бъдат толкова тежки, отбеляза той.

В летния период достатъчно ефективна мярка за намаляване на разпространението е, ако всеки спазва няколко препоръки - често проветряване, избягване на места, където се струпват хора, добра хигиена. Всеки, който желае да се пази, няма нужда от заповеди и контрол - той може да носи маска навсякъде, където прецени, обясни Кунчев.

Най-добрият начин е всеки, който не се чувства добре, максимално бързо, безплатно, лесно и достъпно да получи диагностика. Най-логичното и нормалното е това да стане при неговия личен лекар с безплатен бърз тест, ако има нужда лекарят да може да даде направление за PCR тест, за да може болния да не обикаля от кабинет на кабинет, а да получи още при първа среща с лекар диагноза и лечение, каза още той.

Желанието на Кунчев е не само да се дават направления, а да могат да правят и тест директно на място, защото тестът става за няколко минути и това е най-достъпното и най-лесното.

Кунчев бе попитан дали ще се въведе отново извънредна епидемична обстановка. "Всичко е възможно и зависи от политическата воля и от решението на парламента. Сега в момента сме в началото на вълната, но нещата се променят толкова бързо и неочаквано при този вирус, че трябва да имаме готовност за всяка ситуация".

Той даде за пример Гърция, където ръстът на заболеваемостта е по-висока. "Те не въвеждат кой знае какви мерки - никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон при тази сложна и без това обстановка, но все пак на първо място, когато се вземат решения, трябва да мислим за здравето на хората, а след това за пестенето на средства".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай